Звіт за результатами громадського обговорення щодо присвоєння Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» імені Михайла Сікорського

 На виконання вимог ст. 3-7 Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», постанови Кабінету Міністрів України від 24 жовтня 2012 р. № 989 «Про затвердження Порядку проведення громадського обговорення під час розгляду питань про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності, які за ними закріплені, об’єктам права власності, які належать фізичним особам, імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», з метою залучення представників громадськості до розгляду пропозицій Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» повідомляє, що в період з 20.04.2021 по 01.06.2021 р. на офіційному сайті Заповідника http://www.niez.com.ua проводилося громадське обговорення з приводу присвоєння Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» імені Михайла Сікорського.

Участь у громадському обговоренні могли брати фізичні та юридичні особи, а також громадські об’єднання, що не є юридичними особами.

Слід зауважити, що питання про перейменування НІЕЗ «Переяслав» Заповідник піднімав неодноразово. Уперше це було зроблено ще у 2012 р., про що свідчать подання від 24.10.2012 № 405/1, а також лист від 12.04.2013 № 210 та подання від 17.08.2018 № 237 на адресу Міністерства культури України.

Упродовж останніх років як окремі громадяни, так і громадські організації зверталися до Заповідника з аналогічними ініціативами.

Окрім того, з поданням від 31.05.2021 № 28 на адресу Заповідника звернулася Національна спілка краєзнавців України з питанням про присвоєння імені Михайла Сікорського НІЕЗ «Переяслав» (копія додається). У поданні Голова Спілки член-кореспондент НАН України О. П. Реєнт вказав, що упродовж багатьох років Михайло Іванович був членом правління Національної спілки краєзнавців України, на його честь у 2013 р. Спілка заснувала іменну премію.

З листом від 28.05.2021 р. про присвоєння імені Михайла Сікорського Заповіднику звернувся Фонд Миколи Томенка «Рідна країна» (копія додається). У листі засновник фонду, голова оргкомітету загальнонаціональної акції «7 чудес України» Микола Томенко зазначив, що Михайло Сікорський є одним із творців сучасного українського краєзнавства та головних охоронців національної історико-культурної спадщини. Він брав активну участь в проведенні загальнонаціональної акції «7 чудес України» і всіляко сприяв популяризації музеїв Заповідника до останнього дня свого життя.

З поданням від 28.05.2021 № 18-202 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернулася Всеукраїнська громадська організація «Спілка археологів України» (копія додається). У поданні Голова правління Спілки доктор історичних наук Я. П. Гершкович особливо відзначив, що Михайло Іванович Сікорський сприяв розвиткові вітчизняної археологічної науки, не тільки особисто проводячи археологічні дослідження на Переяславщині, а й розміщуючи численні археологічні пам’ятки на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини та в експозиціях інших музеїв НІЕЗ «Переяслав».

З поданням від 31.05.2021 № 11 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернулася первинна профспілкова організація Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» професійної спілки працівників культури України (копія додається). У поданні Голова первинної профспілкової організації В. В. Ревега зазначив, що Михайло Іванович вірив, що розвиток музейної справи в Україні є найбільш яскравим вираженням української національної ідеї. З свого боку колектив НІЕЗ «Переяслав» вшановує, зберігає пам’ять про М. І. Сікорського та продовжує його справу.

З поданням від 31.05.2021 № 261 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернувся ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» (копія додається). У поданні ректор університету академік НАПН України В. П. Коцур вказав, що присвоєння Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» імені Михайла Сікорського стане шаною його внеску у розвиток музейної справи та збереження і популяризацію української культури.

З поданням від 28.05.2021 № 5 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернулася Історико-культурна асоціація «Україна-Туреччина» (копія додається). У листі Голова правління асоціації доктор історичних наук С. О. Біляєва зауважила, що присвоєння Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» імені М. І. Сікорського буде достойним вираженням поваги та вшанування пам’яті про нього.

З листом від 01.06.2021 № 21/33 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернувся Міжнародний благодійний імені Ярослава Мудрого Фонд сприяння розвитку української національної школи (копія додається). У листі Президент Фонду В. В. Стрілько висловила думку, що ім’я патріарха музейної справи Михайла Івановича Сікорського користується надзвичайно великою шаною і повагою у становленні України. Саме ця людина увіковічнила стародавнє місто, древній Переяслав, як справжній осередок культури і духовності, скарбницю пам’яток історії нашої країни.

З листом від 01.06.2021 № 21-129 про присвоєння НІЕЗ «Переяслав» імені Михайла Сікорського на адресу Заповідника звернулася Міжнародна громадська організація «Конгрес сприяння захисту української мови» (копія додається). У листі заступник Голови правління Оксана Гудзенко зауважила, що Михайло Іванович Сікорський все своє життя присвятив справі збереження пам’яті про історію рідного краю та його видатних співвітчизників, він перейняв славу минулих віків, щоб назавжди залишити її сучасним і прийдешнім поколінням.

Юридична особа, якій пропонується присвоїти ім’я фізичної особи (організатор громадського обговорення):

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав»

Фізична особа, ім’я якої пропонується присвоїти юридичній особі:

Михайло Іванович Сікорський

Варіант майбутньої назви установи:

Національний історико-етнографічний заповідник «Переяслав» імені Михайла Сікорського.