РЕСТАВРАЦІЯ УНІКАЛЬНИХ ПАМ`ЯТОК ФОНДОВОГО ЗІБРАННЯ ЗАПОВІДНИКА

26 по 28 серпня 2021 року співробітники Національного науково-дослідного реставраційного центру України – завідувач відділу реставрації творів з тканини та шкіри Тетяна Мінжуліна та художник-реставратор Яна Цікало працювали в Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» з метою дослідження та проведення консерваційно-реставраційних робіт високохудожніх виробів, виготовлених з поєднанням різних матеріалів.

Художники-реставратори  відділу проводять  складні роботи з відновлення шкіри, металу та кістки. Здійснювалася розчистка від забруднень, дезінфекція, пластифікація, часткова регенерація та консервація музейних предметів. Першочерговим етапом роботи є дослідження матеріалів, конструкції, технології й техніки виконання пам’ятки. Усі експонати, над якими працювали фахівці, передусім є джерелом інформації, відголосом минулого, що пройшов крізь товщу віків до нащадків.

Тетяна Мінжуліна та Яна Цікало здійснили реставрацію та консервацію наступних музейних предметів основного фонду Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»,  які експонуються в  Музеї «Заповіту» Т.Г. Шевченка та Меморіальному музеї академіка В.Г.Заболотного:  

Порохівниця обтягнута шкірою, порохівниця ХІХ ст., козацький кисет ХІХ ст., порохівниця із зображенням символу сонця, порохівниця до мисливської рушниці, кинджал, мундштук, портсигар.

Реставраційні роботи відбувалися в сучасній майстерні на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини. Майстерня створена в 2019 році, обладнана новітніми приладами та матеріалами,  на базі якої можна здійснювати практичну реставрацію, консервацію з науково-експериментальною роботою.

Висловлюємо подяку за допомогу в проведенні консерваційно-реставраційних робіт реставраторам Національного науково-дослідного реставраційного центру України, які забезпечили якісне, високопрофесійне проведення робіт з практичної консервації й реставрації музейних предметів із фондової колекції, використовуючи широкий діапазон різних методів і прийомів реставрації, ретельно і всебічно проводячи передреставраційне дослідження музейних предметів, впроваджуючи в практику результати останніх досягнень науки і техніки.

Аліна Задорожня, головний зберігач фондів