МУЗЕЙНА ЗУСТРІЧ «ОЦИФРУВАННЯ МУЗЕЙНИХ КОЛЕКЦІЙ»

МУЗЕЙНА ЗУСТРІЧ «ОЦИФРУВАННЯ МУЗЕЙНИХ КОЛЕКЦІЙ»

13 листопада 2015 року в приміщенні Національного музею літератури України відбулася музейна зустріч, присвячена питанню оцифрування музейних колекцій.

Музей народної архітектури та побуту у Львові приєднався до ряду світових музеїв і відкрив своє зібрання для найширшої аудиторії: тепер колекція музею доступна в інтернеті. Заступник директора з розвитку Музею народної архітектури та побуту у Львові, стипендіат Програми імені Фулбрайта в Україні Євген Червоний презентував зразки оцифрування експонатів та відповів на численні запитання присутніх, які стосувалися, зокрема, вироблення єдиного стандарту оцифрування, створення спеціального дата-центру, наявності технічного забезпечення такого масштабного проекту. На презентації розглядалися наступні питання:

-  створення онлайн-колекції фондів на прикладі роботи Музею народної архітектури та побуту у м. Львові (формування описів, виготовлення стандартних світлин);

-  значення та результати створення онлайн-каталогу музейних предметів;

-  доступність для огляду закритих фондових матеріалів.

Серед виступаючих були також Василь Рожко, Владислав Піоро, Юрій Забенько, Ілля Корнійко та Ольга Баркова, яка зазначила, що 26-27  листопада  2015 року на базі Державного політехнічного музею при НТТУ «КПІ» буде проведено третій щорічний міжнародний науково-практичний семінар із серії інформаційно-навчальних заходів з питань оцифровки історичного, культурного та наукового надбання, що зберігається в архівах, музеях, бібліотеках і приватних колекціях.

На зустрічі були присутні представники Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав»: заступник директора з наукової роботи Ю.В. Коптюх, головний зберігач фондів А.В. Кузьменко,  ст. науковий співробітник В.В. Ревега, зав. сектора О.І.Калінович. Питання оцифрування музейної колекції є надзвичайно актуальним для науковців НІЕЗ «Переяслав» і потребує подальшого детального розгляду та вивчення.

Головний зберігач фондів, Кузьменко Аліна