КРУГЛИЙ СТІЛ «КРАЄЗНАВСТВО ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ»

КРУГЛИЙ СТІЛ «КРАЄЗНАВСТВО ПЕРЕЯСЛАВЩИНИ»

20 жовтня 2016 р. у межах програми заходів V Всеукраїнського історико-культурологічного форуму «Сікорські читання» у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відбувся круглий стіл «Краєзнавство Переяславщини: дослідження, проблеми, постаті». Для фахового обговорення організаторами було запропоновано тему: «Археологічні комплекси та архітектурні ансамблі історичних пам’яток Переяславщини Х-ХХІ ст.».

Нагадаємо, що цей захід є традиційним щорічним зібранням фахівців-краєзнавців нашого міста та району. Програму його роботи склали доповіді науковців Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», Переяслав-Хмельницького педагогічного університету імені Григорія Сковороди та місцевих дослідників історичного минулого. З іногородніх учасників з доповіддю на зібранні виступив директор Науково-дослідного і проектного центру архітектурної та містобудівної спадщини Анатолій Ізотов. Основна тематика доповідей стосувалась проблем охорони культурної спадщини нашого регіону, прозвучали повідомлення про окремі важливі об’єкти потенційної туристичної інфраструктури та історичні постаті. У межах роботи круглого столу також відбулася презентація спільної монографії Марії Юрійчук та Віктора Ткаченка «Сімейні звичаї та обряди Південно-Західного Поділля».

Результати роботи круглого столу планується опублікувати у одному з чергових випусків наукового часопису НІЕЗ «Переяслав» – «Переяславіка». Від імені оргкомітету буде підготовлено резолюцію щодо популяризації та збереження об’єктів культурної спадщини у нашому місті та районі.

 

Член Національної спілки краєзнавців України                              Тарас Нагайко