ВИСТАВКА РАРИТЕТНИХ ВЗОРІВ НА ВИГОТОВЛЕНИХ ЛЯЛЬКАХ МОТАНКАХ ТЕТЯНИ МАРТИНОВОЇ

В Музеї кобзарства з 1 лютого 2021р. відбувається Виставка творчих робіт переяславської місткині – Тетяни Євгенівни Мартинової, це авторські ляльки-мотанки.

Загалом, за свою коротку прикладну діяльність, Тетяна Євгенівна виготовила не менше, як дві сотні авторських ляльок-мотанок. Активно вона присвятила себе цьому мистецтву лише останні п’ять років.

Рідкісна особливість її робіт в тому, що вони відтворюють автентичне вбрання жінок різних регіонів України. Тетяна Мартинова володіє старовинними техніками вишивки та крою.

Доля подарувала їй народитися в творчій родині. Батько грав у народному театрі. В родині багато читали – зібрали бібліотеку понад 3000 томів. Всі жінки в родині вишивали: мама, бабуся, дві тітки по маминій лінії. Від тіток у спадок Тетяна Євгенівна отримала мішок ниток – «муліне» ще з радянської фабрики імені Кірова.

Свого часу їй довелося жити з батьками і в Молдові, і на Черкащині, і на Хмельниччині, і на Переяславщині, навчалася в Кіровограді (Кропивницький). Тому в авторських роботах місткині втілюється розмаїтий барвистий візерунок прекрасної України.

Пані Тетяна після завершення трудової діяльності вирішила, що нарешті зможе реалізувати все те, «що закладене в генах!» Після першої її ляльки-мотанки, яку майстриня виготовила із вже оздобленої тканини, вона зрозуміла, що їй цікаво самій вишивати. І відтоді Тетяна Євгенівна  поринула в цей прекрасний світ вишивки. Знайомилася з техніками майстринь Ольги Нарбут Ірини Зайцевої та інших. Швидко опанувала майстерність мережки з настилом через чисницю і в цій техніці оздобила багато виробів.

Майстриня вишиває одяг для себе, своїх рідних та друзів. Завжди вона знаходиться в процесі виготовлення того чи іншого виробу, який оздоблює улюбленою технікою вишивки і мережки та різних рідкісних взорів.

Тетяна Мартинова мала дві виставки своїх робіт у Києві одна із них в Центрі української культури та мистецтва, що на Подолі. Готувала Тетяна Євгенівна виставку, яка відбулася у м. Львів.

Переяславська місткиня являється учасницею (он лайн) групи майстрів народної творчості – «Авторська лялька-мотанка». Розповідь про Тетяну Мартинову з демонстрацією її робіт на одній із сторінок була представлена в календарі – «Таїна української ляльки».

А ще були радіо і телепередачі на каналах «Голос Києва», «Київ», «Культура».

І ось у Переяславі, де нині мешкає пані Тетяна, у Музеї кобзарства, відбувається експонування її унікальних авторських ляльок-мотанок. Виставка буде продовжена для ознайомлення до 1 липня. Тому, кожен з нас має цю рідкісну можливість познайомитися з колекцією ляльок, що оздоблені раритетними взорами української вишивки від талановитої майстрині Тетяни Євгенівни Мартинової.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»                                                Наталія Костюк