Виставка «Кролевецькі рушники кінця ХІХ ст. – першої половини ХХ ст. » (із музейного зібрання НІЕЗ «Переяслав»)

Виставка «Кролевецькі рушники кінця ХІХ ст. – першої половини ХХ ст. » (із музейного зібрання НІЕЗ «Переяслав»)

З 1 липня до 30 грудня 2021 року у Музеї українського рушника, що на території Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини, демонструється виставка «Кролевецькі рушники кінця ХІХ ст. – першої половини ХХ ст. » (із музейного зібрання НІЕЗ «Переяслав»). З метою вивчення й популяризації колекції народного рушника, яка зберігається у фондах Заповідника, а також засвідчення одного із різновидів давнього типу рушників в Україні пропонується демонстрація виставки кролевецьких рушників кінця ХІХ – першої половини ХХ ст.

Предмети, що представлені на виставці – це кролевецькі рушники кінця ХІХ ст. – першої половини ХХ ст. із фондової колекції НІЕЗ «Переяслав». Вироби, виготовлені на мануфактурах м. Кролевець сьогоднішньої Сумської обл. Із середини ХІХ ст. народне ткацтво набуває промислового характеру: з`являються перші артілі, що згодом переростають у мануфактури. Саме в них майстри та ткачі-надомники виготовляли унікальні кролевецькі рушники. Яскраві, святкові, насичені за кольором та орнаментикою, вони служили оздобою інтер’єру та обрядовим атрибутом. Окрім назви «кролевецькі», такі рушники називалися «куповані», «ярмаркові», «червоні», «возові», «орлові». 

Рушники, вироблені на кролевецьких мануфактурах, у колекції Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» складають невелику частку фондової збірки – до ста одиниць. На виставці представлено – 18. Основою для їх атрибуції стали легенди предметів, зафіксовані етнографічними експедиціями заповідника та відбиті в матеріалах фондової документації (інвентарні книги № 1–16, фондова група зберігання «Тканини»).

Музейні предмети з фондової колекції НІЕЗ «Переяслав», що представлені на виставці походять з Чернігівщини, з території, що представлена в експозиції Музею народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав» різними пам’ятками архітектури.

Старший науковий співробітник Музею українського рушника                       Заїка Наталія