ДЕВ’ЯТИЙ МІЖНАРОДНИЙ КОНГРЕС УКРАЇНІСТІВ

25 – 27 червня 2018 року в м. Києві проходив  Дев’ятий Міжнародний конгрес україністів «Національна академія наук України за 100 років: здобутки, втрати, перспективи розвитку».

Загальна кількість учасників становила близько 500 осіб. Серед них були представники з: Канади, Польщі, Австрії, Сербії, Молдови, Словаччини, Болгарії, Росії та всієї України.

На пленарному засіданні виступили з вітальними словами на адресу учасників конгресу голова оргкомітету віце-президент НАН України, академік НАН України С. Пирожков, віце-прем’єр України В. Кириленко, Міністр освіти України Л. Гриневич, президент Міжнародної асоціації україністів, професор Віденського університету М. Мозер, голова асоціації україністів Канади С. Єкельчик, професор Вроцлавського університету А. Матусяк та інші.

Програма конгресу передбачала роботу учасників у круглих столах та секціях, конференціях та тематичних блоках упродовж трьох днів.

Серед учасників конгресу був представник і НІЕЗ «Переяслав» В.М. Ткаченко, який взяв участь у роботі секції «Українське музеєзнавство» з доповіддю на тему «М. М. Бенардос – визначний вітчизняний учений: минуле і сьогодення через призму музейної експозиції». Зміст доповіді, метою якої було популяризація музею Миколи Бенардоса НІЕЗ «Перяслав», викликав інтерес у присутніх учасників секційного засідання.

За час роботи конгресу В.М. Ткаченко був присутнім на засіданнях круглих столів: «Сучасні етноідентифікаційні та державницько-консолідаційні процеси в Україні» та «Парадигми усної історії».

Організація та проведення конгресу були проведені на високому рівні.

Завідувач НДС «Музей М.М. Бенардоса» к. і. н., с. н. с.                                       В.М. Ткаченко