Основи законодавства у військовій справі для воїнів-артилеристів

19 березня 2018 року в актовій залі 43-ї окремої артилерійської бригади, дислокованої у с. Дівички, відбулося чергове заняття з національно-патріотичної підготовки, які вже традиційно проводять науковці Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». Відповідно до затвердженого календарного плану занять, лекцію на тему «Основи законодавства України у військовій справі» прочитала для військовослужбовців бригади перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» Петруня Анна Петрівна.

Свою доповідь Петруня А.П. почала із вступної частини, акцентувавши увагу на багатогранності нашого життя та досить тонкими гранями між добром і злом, миром та війною, законом та беззаконням. Також зазначила, що функціонування військової служби неможливе без законодавства про військову службу. Далі лектор довела до відома присутніх ієрархію нормативно-правових актів України.

Друга частина лекції була присвячена поділу законодавства України у військовій сфері на наступні групи: законодавство з основ національної безпеки та військового будівництва; законодавство з організації і виконання бойових (службово-бойових) завдань (ведення бойових дій); законодавство з організації повсякденної діяльності військових формувань; законодавство з питань соціального та пенсійного забезпечення військовослужбовців та членів їх сімей.

Петруня А.П. ознайомила присутніх з нормативно-правовими актами кожної групи та розповіла про сферу їх дії.

У кінці лекції був зроблений підсумок доведеної до відома інформації. Петруня А.П. попросила військовослужбовців дотримуватись норм статутів, сумлінно нести службу, завжди пам’ятати про те, що за всі протиправні дії вони нестимуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.