ПРЕЗЕНТАЦІЯ БІОБІБЛІОГРАФІЧНОГО ПОКАЖЧИКА

14 вересня 2018 р. у Музеї трипільської культури НІЕЗ «Переяслав» відбулася презентація біобібліографічного покажчика «Археологія у Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав»: біобібліографічний покажчик». Укладачі видання – співробітники Заповідника Дмитро Тетеря, завідувач науково-дослідного відділу археології та Білоусько Валентина, молодший науковий співробітник науково-дослідного відділу археології. Дана книга вийшла в рамках проекту «Музейній справі Переяслава –100».

У біобібліографічному покажчику представлено короткі біографічні дані про дослідників-археологів НІЕЗ «Переяслав» (авторів та співавторів Наукових звітів про археологічні дослідження) за період 1951–2018 рр., інформація про їх творчий доробок та перелік звітів про археологічні пошуки, проведені ними на території Переяславщини. Видання орієнтоване на науковців, студентів, краєзнавців, та всіх, хто цікавиться археологією та історією.

У заході взяли участь студенти історичного факультету ДВНЗ Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди», науковці НІЕЗ «Переяслав», місцеві краєзнавці.

Автори видання ознайомили учасників із структурою біобібліографічного покажчика й історією його створення. Наголосили на тому, що ці матеріали стануть підґрунтям до подальших історико-археологічних досліджень Переяславського краю, а також відзначили, що він стосується не тільки суто археологічних питань, а включає  й музейно-краєзнавчу тематику.

У ході обговорення з промовами виступили: генеральний директор НІЕЗ «Переяслав», кандидат історичних наук Олексій Лукашевич, заступник генерального директора з наукових питань, кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко та завідувач відділу краєзнавчих досліджень НІЕЗ «Переяслав», кандидат історичних наук Тарас Нагайко.

Генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Олексій Лукашевич у своїй промові акцентував увагу на тому, що робота по підготовці подібних видань і по іншим напрямках наукових досліджень Заповідника буде продовжена. Олександр Колибенко наголосив на важливості археологічних джерел для вивчення різних аспектів історичних процесів минулого й в першу чергу для дописемного періоду. Тарас Нагайко відзначив важливість даного видання для пошуків науковців, краєзнавців і всіх хто цікавиться минувшиною Переяславщини.

На завершення презентації всі хто завітав до музейної зали отримали можливість переглянути документальний фільм про дослідження археологами та науковцями суміжних наукових дисциплін таємниць трипільської культури.

Нове видання в подальшому можна придбати в Музеї трипільської культури НІЕЗ «Переяслав» (вул. Шевченка, 10); тел.: (04567) 5-16-75.

Завідувач науково-дослідного відділу археології НІЕЗ «Переяслав»                                  Дмитро Тетеря