ЛЕКЦІЯ ДЛЯ УЧНІВ ЛІЦЕЮ-ІНТЕРНАТУ «ПАТРІОТ» «ЦЕРКОВНОПАРАФІЯЛЬНІ ШКОЛИ НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ»

16 жовтня 2018 року для учнів 7-го класу Комунального закладу Київської обласної ради Переяслав-Хмельницького ліцею-інтернату «Патріот» молодший науковий співробітник НДВ «Музей історії архітектури Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу» Світлана Авраменко прочитала лекцію «Церковнопарафіяльні школи на Переяславщині».

Лектор розповіла про історію розвитку початкової освіти духовного відомства в Переяславському повіті Полтавської губернії в другій пол. ХІХ – на поч. ХХ ст.

Учні дізналися про особливості функціонування, організацію навчально-виховного процесу та матеріальне забезпечення церковнопарафіяльних шкіл на Переяславщині.

Науковий співробітник висвітлила роль духовенства у створенні мережі церковнопарафіяльних шкіл, розповіла про вчителів та учнів того часу.

Особливе враження у школярів викликала розповідь про церковнопарафіяльну школу, збудовану в 1904 р. у с. Велика Каратуль Переяславського повіту Полтавської губернії, яка знаходиться в Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини НІЕЗ «Переяслав».

Під час лекції були продемонстровані світлини учнів, вчителів церковнопарафіяльних шкіл, підручників, канцелярського приладдя.

 

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей історії архітектури

Середньої Наддніпрянщини нового та новітнього часу»                                                         С.М. Авраменко