Презентація альбому-календаря «Гадяцька сорочка – 2019»

09.12.2018 року у Меморіальному музеї Г.С. Сковороди відбувся захід, що об’єднав всіх небайдужих до вишивання. На сайті НІЕЗ «Переяслав» вже неодноразово висвітлювалась тема «Гадяцька сорочка». Даний проект започатковано у травні 2018 року науковими співробітниками Музею українських обрядів спільно із Zeta atelier.

Вчорашнє зібрання – своєрідний підсумок роботи. На ньому відбулася презентація щойно виданого альбому-календаря на 2019 рік «Гадяцька сорочка». На імпровізований майданчик виходили моделі, демонструючи одяг, виконаний в етностилі. На сьогодні це чи не єдина можливість дати традиційному вбранню «нове життя». Маловірогідно, що сучасні українки зручно б себе почували у народній вишитій сорочці, одягаючи її щодня. Організатори проекту пропонують у сучасних моделях одягу використовувати елементи народної вишивки, користуючись традиційними українськими швами: вирізування, настилування, мережка. Головна мета – зберегти культуру вишивання, нагадати, що ми українці.

На нашу думку, особлива цінність презентованого видання в тому, що до кожної моделі пропонуються схеми вишивок. Тому всі бажаючі зможуть виготовити улюблену річ своїми руками. Важливо й те, що одягати її можна не тільки на свята, а щодня. Робота триває, долучайтеся!

Молодший науковий співробітник НДС «Музей українських обрядів»                                      С. М. Захарченко