5 квітня прочитано лекцію «Історичні типи світогляду»

Про те, що таке світогляд, як він формується, надає людині знання про навколишній світ та саму людину з певною оцінкою та відношенням, спробували розібратися учні 10 класу КЗКОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» разом з кандидатом філософських наук, провідним науковим співробітником НІЕЗ «Переяслав» Вітою Бовою.

Лектор зосередив увагу на історичності формування світогляду: від міфологічного через релігійний до філософського та порівняльному аналізі цих типів.

У сучасному світі міфологічний, релігійний та філософський світогляди співіснують одночасно, хоча й різною мірою, але присутні у духовному житті кожного суспільства й особистості. Усіх нас турбують питання добра і зла, свободи вибору і відповідальності, любові і ненависті, життя і смерті. Від світоглядного рівня (буденного чи теоретичного) та світовідчуття, світосприйняття, світорозуміння залежать відповіді на ці та інші життєво-важливі питання й життєва позиція людини: від пасивної (пристосовницької) до активної громадянської.