МИХАЙЛО СІКОРСЬКИЙ І ГЕОРГІЙ ТКАЧЕНКО – ТВОРЦІ МУЗЕЮ КОБЗАРСТВА

23 жовтня 2021 року у Музеї кобзарства за ініціативи вчителя географії ЗОШ №1 м. Переяслав, керівника гуртка «Географічне краєзнавство» Людмили Василівни Деречі відбулася культурно-просвітницька зустріч з учнями 5-го класу. Хоч учні знаходяться на канікулах, але з задоволенням прийняли запрошення вчителя завітати у музей. Назва заходу – «Михайло Сікорський і Георгій Ткаченко – творці Музею кобзарства».

Учні з цікавістю вислухали розповідь про дитячі та юнацькі роки Михайла Сікорського, про його подвижництво у розбудові музеїв у Переяславі. Про створення гордості не лише нашого міста, а всієї України – Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав». В ході заходу учні дізналися про друга Михайла Івановича, який став ідейним натхненником створення Музею кобзарства – Георгія Кириловича Ткаченко. В музеї кобзарства існує прекрасна можливість – взяти до рук унікальні традиційні музичні інструменти незрячих мандрівних співаків: колісну ліру, народну діатонічну бандуру, вересаєвську кобзу. Тож учні з задоволенням грали на колісній лірі, акомпонували до виконання історичної пісні «Ой на горі вогонь горить» та хороводу «Подолянка».

На завершення заходу – учнів пригостили калиною й волоськими горіхами, якими завжди частував своїх друзів Михайло Сікорський.

Молодший науковий співробітник НДС «Музей кобзарства»                                            Костюк Н. В.

( фото світлини Тетері С.А.)