ПРОЧИТАНО ЛЕКЦІЮ «ГОЛОДОМОР 1932-1933 РР. НА ПЕРЕЯСЛАВЩИНІ: СПОГАДИ ПРО ГЕНОЦИД»

29 листопада у загальноосвітній школі № 2 у форматі виховної години для учнів 6-А класу відбувся захід до дня пам`яті жертв Голодомору 1932–1933 рр. під назвою «Ми – пам'ятаємо!».

Вшанування пам'яті мільйонів українців, які не пережили штучний голод, влаштований комуністичним режимом СРСР під гаслами втілення політики індустріалізації та колективізації розпочалося зі вступного слова класного керівника Наталії Іванець, яка наголосила на масштабах, причинах та проявах цієї трагедії. Зокрема, дітям було продемонстровано наочність: фото- та відеоматеріали. Також учні декламували тематичні поезії та було виконано музичну композицію на скрипці.

До участі в заході було запрошено завідувача НДВ історичного краєзнавства к.і.н. Тараса Нагайка, який прочитав лекцію на тему «Голодомор 1932-1933 рр. на Переяславщині: спогади про геноцид». Доповідач торкнувся аспектів наявного досвіду наукової роботи щодо виявлення та оприлюднення свідчень про голодомор вітчизняними та зарубіжними дослідниками. Також присутні почули уривки зі спогадів свідків, що пережили голод у 1932-1933 рр. Зокрема, Тетяни Барабаш, 1922 р.н., Володимира Руденка, 1928 р.н. (м. Переяслав), Ганни Іващенко, 1928 р.н. (с. Андруші), Марії Дзюбенко, 1920 р.н. (с. Гайшин), Данила Хмельницького, 1924 р.н. (с. Стовп`яги).

Слухачам було наголошено про важливість збереження історичної пам`яті українського народу, зокрема запропоновано дізнатися вдома імена усіх рідних, хто не пережив трагедії Голодомору 1932–1933 рр., записати та зберегти цю інформацію.

Інф. НДВ історичного краєзнавства