ЛЕКЦІЯ «ЖІНКИ В ДОЛІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА»

ЛЕКЦІЯ «ЖІНКИ В ДОЛІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА»

01 лютого 2023 року для учнів 10 класу КЗ КОР «Переяславський ліцей-інтернат «Патріот» молодшим науковим співробітником науково-дослідного відділу Музей Заповіту Т. Г. Шевченка» Коркач С. О. прочитано лекцію «Жінки в долі Тараса Шевченка»

Лектор у доступній формі з використанням ілюстративного матеріалу та фотопрезентації розповіла слухачам про коханих жінок Т. Шевченка та спроби одружитися.

Кохання в житті Шевченка – чи не найболючіша сторінка його долі, бо не мав він сімейного щастя, родинного тепла, хатинки, обсадженої садочком, люблячої дружини, не було й діточок.

Мало кому в коханні так не щастило, як Тарасові Шевченку. Маючи унікальні таланти, гострий розум, товариську вдачу, привабливу зовнішність, він, здавалось би, був приречений на успіх у жінок. Будучи натурою творчою і вразливою, він часто закохувався. Та особисте життя великого українця так і не склалося. І хоча йому не вдалося створити родинний затишок, про який весь час мріяв, він не був самітником чи затворником.

За своє життя він закохувався багато разів. Любили й його, але кожного разу щось ставало на перешкоді одруженню. Історія зберегла імена жінок, які полонили серце Тараса.

З кимось з них Шевченка пов'язували романтичні стосунки, з кимось – суто платонічні, когось з них поет бачив як наречену. Хтось з «жінок Шевченка» вже була одруженою, що, втім, їхньому роману з генієм не завадило. Особисте життя Тараса Григоровича – це найцікавіша світська хроніка. Але при цьому склалося все так невдало, що Тарас Григорович так і не зміг створити справжню сім'ю, хоча дуже цього прагнув.

Молодший науковий співробітник НДВ Музей Заповіту Т. Г. Шевченка                                           Коркач С. О.