У МУЗЕЇ ТРИПІЛЬСЬКОЇ КУЛЬТУРИ ПРЕЗЕНТОВАНО ВИСТАВКУ «ПИСАНКИ ЗА МОТИВАМИ ТРИПІЛЬСЬКИХ ОРНАМЕНТІВ» ТА ПРОВЕДЕНО МАЙСТЕР-КЛАС ІЗ ПИСАНКАРСТВА

Напередодні Великодня, 5 квітня 2018 р., в Музеї трипільської культури Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відбулася презентація виставки «Писанки за мотивами трипільських орнаментів» та проведено майстер-клас із писанкарства.

Писанки із загадковими символами-узорами, що несуть у собі в першу чергу сакральне значення, є маленьким шедевром народного мистецтва. Орнаменти, що зображені на цих виробах мають глибоке історичне підґрунтя. Основні символи, які ми спостерігаємо на поверхні писанок виникли і сформувались у часи існування найдавніших землеробських суспільств, до яких на території України належить трипільська археологічна культура. Вона входить до кола найяскравіших культур історії первісності. Трипільське суспільство існувало на теренах південно-східної Європи з кінця VІ до початку ІІІ тис. до н. е.

Особливу увагу серед старожитностей трипільців-землеробів привертає посуд, що прикрашений фарбовим та різьбленим орнаментом. У ньому зашифровані магічні обряди трипільців аграрного та мисливського характеру, їхні космічні уявлення, розуміння Всесвіту. У цих «картинах» давніх трипільців передано найдавніші тексти. В орнаментах, нанесених на керамічні вироби трипільськими майстрами, ми можемо прослідкувати весь світ ранніх землеробів: світ небесний, наземний та підземний: небо, сонце, зорі, рослини, тварини, люди, посіяне зерно. Придивившись до орнаментів, можна побачити цілі «тексти-твори»: зорана земля, посіяні в неї зерна злаків, йде дощ, вода спадає на ріллю, на якій проростають культурні рослини: пшениця, ячмінь, просо.

Декоративні новації трипільських майстрів мальованої кераміки пережили тисячоліття. Ці культурні надбання і сьогодні яскраво представлені в нашій культурі, а їх здобутки, надбання, філософія життя надихають сучасних майстрів на відтворення давнього мистецтва. Це яскраво демонструють й матеріали виставки, що відкрилася в Музеї трипільської культури.

ЇЇ основу складають писанки відомих майстрів-писанкарів: члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України – Зої Сташук, викладача ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет імені Григорія Сковороди» – Ольги Стрілець та майстринь із Косова на Івано-Франківщині – Марії Варцаб’юк й Ганни Лисюк. Окремий розділ виставки висвітлює історію сакральності яйця із найдавніших часів за матеріалами археологічних досліджень.

На презентацію до музею завітали учні Переяслав-Хмельницької ЗОШ №7, вихованці гімназії, представники міської громади, співробітники Заповідника. Науковці музею – Дмитро Тетеря та Валентина Білоусько, провели для них пізнавальну розповідь-екскурсію по матеріалах виставки.

Після цього всі, хто завітав на відкриття виставки, змогли взяти участь у виготовленні писанки під час майстер-класу з писанкарства, проведеного відомим дослідником цього самобутнього народного мистецтва, кандидатом історичних наук – Віктором Ткаченком. Він є автором ряду монографій, значної кількості наукових статей та публікацій із історії писанкарства, його регіональних особливостей у композиційному вирішенні, техніках та розкольоруванні. Майстер-клас викликав жваву цікавість та захоплення всіх учасників.

Присутні на заході також виготовили листівки з Великоднім привітанням для захисників України на східному фронті. Головним його мотивом стало побажання перемоги й утвердження миру на українській землі.

Виставка відкрита для огляду з 5 квітня до 31 травня 2018 р. з 9 до 17 години. Вихідні дні в музеї: понеділок, вівторок.

Завідувач-науково дослідного відділу «Музей трипільської культури»                     Дмитро Тетеря