Виставка «У кращих традиціях гуцульських різьбярів» (декоративні дерев’яні різьблені вироби у фондовому зібранні НІЕЗ «Переяслав»)

Виставка «У кращих традиціях гуцульських різьбярів» (декоративні дерев’яні різьблені вироби у фондовому зібранні НІЕЗ «Переяслав»).

17 липня 2019 року в «Музеї козацької слави. Роботи В. Завгороднього» відкрилась виставка «У кращих традиціях гуцульських різьбярів» (декоративні дерев’яні різьблені вироби у фондовому зібранні НІЕЗ «Переяслав»).

Гуцульське різьблення – яскравий і самобутній феномен національної культури України, який розвинувся на території етнографічного регіону, що розташований у східних Карпатах і охоплює частину Прикарпаття, Буковини, Закарпаття. Чарівна, казкова карпатська природа, давні вірування, високі естетичні смаки гуцулів сприяли розвитку їх особливого світогляду і багатої фантазії, які знайшли втілення у пам’ятках народного мистецтва, зокрема художнього дерева.

На виставці представлено 12 робіт талановитих різьбярів Гуцульщини ІІ пол.  ХХ ст. з фондового зібрання Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Балагурак Іван Васильович (29.06.1922 – 13.02.2001) – відомий майстер у техніці «сухої» плоскої різьби та інкрустації. Народився в м. Косів Івано-Франківської обл. Один з перших випускників різьбярського відділу Косівського художньо-виробничого училища. Член СХ СРСР (1958), заслужений майстер народної творчості України (1968). Учасник численних міжнародних, всесоюзних, республіканських виставок та ярмарків. Твори зберігаються в музеях України, за кордоном, а також у приватних колекціях.

Кабин Василь Іванович (8.10.1908 – 21.11.1991) – майстер різьблення на дереві, педагог. Член  СХУ (1946). Навчався у Косівській художньо-промисловій школі (1927, викладач В. Девдюк).  Створив у 1928 р. власну майстерню. Працював у спілці «Гуцульське мистецтво» (1933-1936). Один з ініціаторів створення Косівської художньої артілі «Гуцульщина» (1939). Учасник обласних, всеукраїнських, всесоюзних та міжнародних мистецьких виставок. Роботи виконані у техніці сухого різьблення із застосуванням інкрустації та випалювання і є окрасою музеїв Києва, Львова, Ужгорода.

Овчар Анатолій Олександрович народився 1 січня 1945 р. в с. Різдвяни Галицького р-ну на Івано-Франківщині. Проживає в Івано-Франківську. Майстер працює в галузі декоративно-прикладного мистецтва. Закінчив Косівське училище декоративно-прикладного мистецтва. Член Національної спілки художників України.

Петрів Василь Петрович народився 15 лютого 1945 р. в с. Прокурава Косівського р-ну  на Івано-Франківщині. Майстер художньої обробки дерева. Навчався різьблення та інкрустації у відомих майстрів з сіл Брустурова, Яворова, Річки. Член Національної спілки художників України. Брав участь в міжнародних,  всеукраїнських, обласних виставках. У 1976 р. представляв свої роботи на міжнародній виставці у Бельгії.

        Виставка відкрита для огляду з 17 липня по 30 вересня 2019 року.

        Музей працює з  9.00 до 17.00, вихідні дні: понеділок, вівторок.

        Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку.

Молодший науковий співробітник НДВ «Музей «Заповіту» Т.Г. Шевченка»                   Пригонюк С.П.