У МУЗЕЇ ЗАПОВІТУ Т. Г. ШЕВЧЕНКА ВІДКРИТО ВИСТАВКУ ІКОНОПИСУ ТА ТВОРЧИХ РОБІТ М. ПЛЄХОВА ТА Д. САВЕЛЮКА

21 вересня у день Різдва Пресвятої Богородиці (Друга Пречиста) з нагоди Дня міста відбулось відкриття виставки художніх робіт двох талановитих авторів - Миколи Плєхова та Дмитра Савелюка. Загалом представлено 14 авторських творів, 8 з яких виконано у співавторстві, а також два стенди з фотографіями робіт художників на релігійну тематику.

М. Плєхов та Д. Савелюк - члени Національної спілки художників України. Також вони входять до створеної ними молодіжної художньої групи «АЙВАНАБУГУ». Разом брали участь у мистецьких пленерах та всеукраїнських виставках у Буковелі, Кам’янці-Подільському, Києві, Маріуполі, Миколаєві, Одесі, Переяслав-Хмельницькому, Старій Ушиці, Хмельницькому та інших містах.

У 2012 р. як автори канонічних ікон вони брали участь у 5-му Великому Антикварному салоні у Мистецькому Арсеналі (м. Київ), спільно працювали над написанням іконостасів у Свято-Георгієвському жіночому монастирі (с. Данівка, Чернігівська область) та у храмі с. Городниця Уманського р-ну.

Виставка іконопису та творчих робіт М. Плєхова та Д. Савелюка є першою презентацією їх спільного доробку на тему релігійного живопису. Ікони, картини та ескізи представлені авторами для огляду ілюструють зразки техніки канонічного письма.

Під час відкриття виставки з вітальним словом до присутніх звернулися заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з науково-методичної роботи О. В. Колибенко, а також міський голова Т. В. Костін. Свою професійну мистецьку оцінку роботам, представленим у експозиції виставки дав директор дитячої художньої школи Заслужений художник України, Почесний громадянин міста Переяслава-Хмельницького С. Ю. Куций. Своє схвальне враження від творів висловили запрошені гості: мистецтвознавець І. В. Кузьмицька та художник Р. М. Мотузок. Щодо традицій іконопису на Переяславщині зауважив завідувач НДВ історичного краєзнавства Т. Ю. Нагайко.

Гості відкриття виставки почули від авторів про те, що їх надихає на створення ікон. «Згадуючи сьогодні 2004 рік, а саме наш вступ до університету в м. Миколаєві, ми, мабуть, і не могли собі уявити, що світ іконопису буде таким близьким і цікавим нам. Розпочинали з азів: історії, іконографії, вивчення технологій, різних матеріалів і прийомів. У процесі роботи над іконою пізнаємо нові і нові тонкощі. Спілкуючись з цікавими людьми, які присвятили себе служінню церкві Христовій, перебуваючи в різних церквах і монастирях, ми наповнювали та збагачували свій світ і своє бачення багатьох надскладних процесів пов’язаних з життям, смертю, вірою, баченням, символікою та ін. Ікона вимагає великої уваги до свого внутрішнього стану, відповідальності і віри. Один з основних принципів - це є любов, та велика «Любов», про яку говорить Біблія. В своїй праці над іконою хотіли б долучитися до збагачення і розбудови іконописних традицій в Україні, нових пошуків з врахуванням того, що в іконописі є свої закони і правила».

Виставка є частинкою мистецько-духовного світу України. Кожен її відвідувач зможе доторкнутися до тої глибинної любові, яку відкриє йому сучасний іконопис. Вона діятиме до 17 січня 2020 р.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                    Катерина Нагайко