Литовське телебачення в гостях у НІЕЗ «Переяслав»

30 червня 2018 року у Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» відвідувачі спостерігали за активними екскурсантами у смугастих іменних футболках, яких супроводжувала чимала кількість фото- та відеокамер, ними виявились представники Литви.

Очолює литовську експедицію Альфредас Бумблаускас, професор історії, колишній декан історичного факультету Вільнюського  університету, відомий литовський вчений.

Як розповів один з учасників експедиції, а саме - режисер телепрограми Національного телебачення Литви Аурімас Рагукайтіс, що  це вже четвертий сезон так званого реаліті –шоу, в якому беруть участь литовці, котрі цікавляться історією своєї держави та вивчають її не лише за допомогою книг, а й через відвідування місць.

До складу експедиції входять: історики, ведучий політичної телепрограми, спортивний коментатор, музикант та інші відомі в литовці, а також  члени знімальної групи.

У першому сезоні телепрограми її учасники спочатку пливли древніми човнами по території Литви від м. Каунас до Балтійського моря. У другому сезоні пливли від витоків р. Німан, по Білорусії і обговорювали історію Великого Князівства Литовського. Третій сезон був присвячений обговоренню історії Литви та Польщі. Подорож відбувалась річками Нева та Вісла.

Тож, відвідування  НІЕЗ «Переяслав» відбулось в рамках  зйомок вже четвертого сезону реаліті-шоу, яке цього року вивчає спільну історію України та Литви. Експедиція знову подорожує водним транспортом, стартувала з р. Німан, далі – по р. Дніпро до Чорного моря.

На території України литовці вже встигли відвідати Львів, Луцьк, Чорнобильську зону, два дні пробули в м. Києві, а після візиту до нашого міста – з річкового порту відправляться до м. Канева і т.д.

У Музеї народної архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини експедиція пройшла екскурсійним маршрутом у супроводі провідного екскурсовода Олександра Гребеня.

Запальними піснями зустріли литовську експедицію біля базарної площі  учасники ансамблю народної пісні та побутового танцю «Громиця» (художній керівник – Євген Пихтін). Майстер-клас з побутового танцю справив неабияке враження на учасників експедиції. Далі -  участь у майстер – класі з виготовлення ляльки – мотанки, який провела старший науковий співробітник Наталія Ревега. Завідувач науково-дослідним сектором Оксана Степанова познайомила гостей з одним із древніх українських ремесел – ткацтвом. Лише брак часу змусив відбувати до освоєння нових визначних місць.

Містом литовців супроводжував заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав» з наукової роботи, професор Олександр Колибенко. Учасники експедиції відвідали колишню синагогу (нині фабрика художніх виробів), де придбали українські вишиванки та ознайомились з історією вказаної будівлі, а також площу Переяславської Ради, де розмова йшла про, власне, Переяславську Раду, а також про роль литовського князя Януша Радзивіла на політичні стосунки між Україною, Польщею та Литвою.

Крім цього, литовці відвідали місце, де знаходився будинок класика єврейської літератури Шолом-Алейхема.

Литовська експедиція залишилась під враженням від відвідування Заповідника, подякувала супроводжуючим та попрямувала в подальшу подорож нашою рідною Україною.

Перший заступник генерального директора НІЕЗ «Переяслав»                     Анна Петруня

Більше фото за посиланням - https://drive.google.com/open?id=1Z3-AIxuE6xCiOtKZVkaH0KP776ptCh8P