«ЧИ МАЮ Я КРИЛА?»

9 червня 2022 р. об 11.00 год. у музейному приміщенні (вул. Шевченка,6) відбувся культурологічний захід «Світлана Шевченко: «Чи маю я крила?», де було презентовано книгу Клер Мазур (Світлана Шевченко) «Канікули без…» та відкрито виставку її малярських робіт «Барви душі».

Метою заходу було: ознайомлення присутніх із творчістю переяславської письменниці, журналістки та художниці Світлани Володимирівни Шевченко, поглиблення інтересу до мистецтва слова та малярства Переяславщини.

На мистецьку гостину завітали учні шкіл міста, музейні працівники, бібліотекарі, викладачі університету Григорія Сковороди в Переяславі, митці міста, представники влади від культури та громадськість Переяслава.

Модератором заходу виступила старший науковий співробітник науково-дослідного відділу «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка» Павлик Н. М.

Розпочали культурологічний захід із хвилини мовчання в пам’ять про убієнних українських дітей та полеглих в російсько-українській війні. У виступі модератора було озвучено аксіологічні аспекти літературного твору С. Шевченко, цінність  малярських робіт художниці.

З привітальним словом виступили: генеральний директор НІЕЗ «Переяслав» Лукашевич О. М., головний спеціаліст відділу культури й туризму міської ради Гуріна В. М.

Так визначено було долею, щоб вони зустрілись на життєвих перехрестях: С. Шевченко й В. Шовкошитний. Він той, хто допоміг змахнути крильми творчим пориванням Світлани. У видавництві «Український пріоритет» стараннями В. Шовкошитного вийшла книга «Канікули Без…», тому його виступ особливо зворушив усіх присутніх.

Щемливі, овіяні любов’ю торкнулись сердець присутніх слова Потаненко Г. І., яка показала глибини душевних порухів письменниці, як спеціаліст по літературі для дітей, розкрила нюанси психології творчості.

З теплотою й повагою про С. Шевченко говорили люди, які близькі світоглядно, творчо споріднені й знають її життєві та мистецькі орієнтири: Товкайло Р. І., Матвієнко О. В., Гичко О. А., Кузьмицька І. В., Бован А. В.

Для всіх присутніх було виконано музичні номери: пісня «Чорноморець» у виконанні Н. Александрової, мелодія Георга Гарварда «Вічне кохання» у виконанні учениці 6 класу Переяславської мистецької школи ім. Павла Сениці Кириченко Катерини. Вірш Л. Костенко «Страшні слова, коли вони мовчать» проникливо прочитала учениця 1 класу школи № 2 І–ІІІ ступеня Софія Нагайко.

По завершенні офіційної частини культурологічного заходу відбулось фотографування на пам'ять з автором та дарування всім бажаючим книги з автографом.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                            Павлик Н. М.