ЛЕКЦІЯ «ПЕРЕЯСЛАВ І ПЕРЕЯСЛАВЦІ КНЯЖОЇ ДОБИ» В ЛІЦЕЇ-ІНТЕРНАТІ «ПАТРІОТ»

27 листопада 2018 року заступник генерального директора Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», кандидат історичних наук, професор Олександр Колибенко прочитав для учнів 11 класу КЗ КОР «Переяслав-Хмельницький ліцей-інтернат «Патріот» лекцію, присвячену мешканцям нашого міста епохи Київської Русі.

У період свого розквіту (ХІ–ХІІ ст.) давньоруський Переяслав був третім за значенням (після Києва та Чернігова) містом Руської землі, що визначалось його геополітичним становищем. Збудований великим київським князем Володимиром Святославичем на броді через р. Трубіж, неподалік від Зарубського броду на Дніпрі, Переяславль Руський став для багатьох руських князів обов’язковим етапом їх політичної кар’єри безпосередньо перед отриманням київського великокняжого престолу.

За майже два з половиною століття існування Переяславля Руського як центру Переяславської землі й князівства на його столі побувало 23 князя. Крім представників цієї привілейованої верстви, джерела називають нам іще близько 80 колишніх переяславців, які проживали тут протягом 250-річної історії давньоруського Переяслава. Відомо, що одним із напрямків вивчення історії людства є вивчення історії конкретних людей, їх думок та помислів, діянь та бездіяльності, а також залишеної по собі нащадкам пам’яті. Саме тому важливо всебічно розглядати кожну історичну особу, яка залишила по собі пам'ять у нашій історії.

Лектор ознайомив учнів з біографіями окремих переяславських князів, у першу чергу – з «переяславським» етапом їх діяльності, зробив спробу визначити їх внесок у історичний розвиток Переяслава, Переяславської землі та й усієї Русі. У якості джерел він скористався свідченнями їх сучасників (дані літописів та інших письмових джерел) і результатами археологічних досліджень ХІХ–ХХІ ст. Найбільше інформації збереглося про такого визначного переяславського князя як Володимир Всеволодович (Мономах), чия особа уже багато століть викликає інтерес науковців, краєзнавців, любителів історії та й просто широких верств населення не тільки в Україні, а й деяких сусідніх країнах. Його ім’я активно використовується навіть з військово-пропагандистською метою. Нічим іншим неможливо пояснити присвоєння російському атомному підводному човнові стратегічного призначення 4-го покоління К-551 імені «Владимир Мономах». Це чергова військово-пропагандистська спроба приватизувати нашу історію, тобто історію саме нашої Батьківщини, адже цей князь, до отримання київського великокняжого престолу, багато років князював у Чернігові та понад 20 років посідав княжий стіл Переяслава.

Закінчуючи лекцію, О.В. Колибенко наголосив, що безумовно, всі відомі нам переяславці княжої доби заслуговують на пам’ять, незалежно від їх соціального статусу у давньоруському суспільстві чи етноконфесійної приналежності. Всі вони зробили певний внесок у розбудову нашого міста, а отже й у історичний розвиток України.