ОЛЬГА КРЯЖИЧ НА РІЗДВЯНІЙ ЗУСТРІЧІ З ПЕРЕЯСЛАВСЬКИМИ МИТЦЯМИ

ОЛЬГА КРЯЖИЧ НА РІЗДВЯНІЙ ЗУСТРІЧІ З ПЕРЕЯСЛАВСЬКИМИ МИТЦЯМИ

25 грудня 2023 року в Музеї Заповіту Т. Г. Шевченка в рамках проведення циклу заходів «На гостині в Тараса Шевченка» відбулася мистецька зустріч із Кряжич Ольгою Олександрівною – кандидатом технічних наук, старшим науковим співробітником інституту телекомунікацій і глобального інформаційного простору, письменницею, членом Національної спілки письменників України. Очолювала товариство ім. Т. Г. Шевченка «Просвіта» в Сєвєродонецьку.  Докладніше мисткиня про себе розповість в діалозі з переяславськими митцями, коло яких було представлене такими іменами: Шкира О. І. – директор бібліотеки Університету Григорія Сковороди в Переяславі, заслужений працівник культури, поетеса; Жарко Л. Г. – завідувачка відділом обслуговування комунального закладу «Переяславська публічна бібліотека»; Матвієнко О. В. – член Національної спілки письменників України, поет і журналіст; Товкайло М. Т. – кандидат історичних наук,  археолог, український кобзар, цехмейстер Київського кобзарського цеху, майстер старосвітських бандур; Карп’юк М. Д. – кандидат філологічних наук, доцент, поетеса; Дембіцький С. С. – історик, член «Просвіти», працював старшим науковим співробітником музею заповіту Т. Г. Шевченка; Коломієць О. Р. – письменник, історик, член Національної спілки письменників України, почесний громадянин міста Переяслава; Богатир М. – переяславський краєзнавець-романтик; Стаценко М. І. – голова переяславського осередку Народного руху України.

Імпреза проходила у своєрідній атмосфері. Перед портретом Т. Шевченка запалити свічку та пом’янули хвилиною мовчання всіх загиблих співвітчизників у російсько-українській війні. Примітно, що дійство відбувалося на Різдво Христове, саме в день написання Т. Шевченком невмирущого твору «Як умру, то поховайте…» в садибі А. Й. Козачковського. Знаменним було й те, що спілкування з О. Кряжич проходило у вітальні цього будинку, де 19 серпня 1845 р. Т. Шевченко зустрічався з інтелігенцією Переяслава. Разом з О. Кряжич до переяславської мистецької спільноти завітали її земляки: Грицишин В. О. – мер Сєвєродонецька 1994–2010 рр., у минулому заступник губернатора, повний кавалер ордена «За заслуги перед Україною» та його дружина Грицишина О. І. – волонтерка, зусиллями якої розбудовувалася церква в Сєвєродонецьку, член «Просвіти».

Володимир Омелянович повідав про долання складнощів по утвердженню й функціонуванню українських шкіл у Сєвєродонецьку, особистий тиск на ного тодішнього президента В. Януковича, про перші дні війни й волонтерську допомогу українським бійцям.

Ольга Олександрівна розповіла про формування книгозбірні «1000 українських книг для Сєвєродонецька» (яку, на жаль, рашисти знищили), прочитала свої поезії та подарувала всім присутнім свої книги «Схід» і «Тінь кота». У віддарунок свої твори прочитали О. Матвієнко й М. Карп’юк. Також гостям подарували книги: Н. Павлик, О. Шкира, О. Матвієнко, М. Богатир. М. Товкайло під супровід кобзи подарував всім присутнім свій різдвяний спів.

Потому товариство переглянуло виставку «Впізнай в обличчя книгу» (із фондового зібрання НІЕЗ «Переяслав»). О. Кряжич впізнала більше 20 книг на шевченківську тематику, які були в колекції, знищеній російськими окупантами.

Усі присутні відвідали кімнату, де був написаний «Заповіт», та прослухали тематичну екскурсію «Переяславський заповіт Тараса Шевченка».

О. Кряжич у своєму духовному просторі не віддає Україну на поталу ворогам і з шевченковою вірою стверджує: «Допоки на окупованій території Донбасу є хоча б одна людина, що вірить в Україну, доти ця земля є Україною».

Завершилася зустріч довільною бесідою за чаєм. Більш як три години спілкування пролетіли непомітно, адже до переяславської громади символічно прийняли близьких по духу людей, що поселились в Переяславі.

Старший науковий співробітник НДВ «Музей Заповіту Т. Г. Шевченка»                                     Павлик Н. М.