КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВИШИВАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «ПЕРЕЯСЛАВСЬКА СОРОЧКА»

КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКИЙ ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ВИШИВАЛЬНИЙ ПРОЕКТ «ПЕРЕЯСЛАВСЬКА СОРОЧКА»

Культурно-мистецький Всеукраїнський вишивальний проект «Переяславська сорочка» розпочав роботу травні 2022 р. Цю подію було приурочено до 100-річчя від дня народження Героя України, фундатора музеїв Переяслава – Михайла Івановича Сікорського. Робота проекту спрямована на популяризацію музейної колекції натільного одягу Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» та відродження давніх вишивальних традицій Переяславщини. На основі ознайомлення із автентичними сорочками музейного зібрання ми запрошуємо кожного бажаючого долучитися до проекту, отримати навики давніх технік народної вишивки та виготовити собі сорочку або оздобити сучасний одяг оригінальними орнаментами переяславських сорочок.

У Національному історико-етнографічному заповіднику «Переяслав» зберігається одна з найбільших колекцій натільного одягу Середньої Наддніпрянщини. Значну частину матеріалів складають жіночі та чоловічі сорочки із повітів Полтавської губернії. Найбільш широко представлені матеріали Переяславщини, самобутні зразки яких можна оглянути у експозиціях Музею архітектури та побуту Середньої Наддніпрянщини.

У рамках роботи проекту створено чотири тематичні виставки, на яких презентовано понад 60 жіночих і чоловічих сорочок, зразки вишитих рукавів, уставок і подолів від жіночих та манишок, комірів і чохлів від чоловічих сорочок, що походять із сіл Переяславщини. Усі зразки натільного одягу оздоблені давніми техніками народної вишивки: лиштвою, вирізуванням, виколюванням, мережками, та  виконані доморобними біленими і фарбованими рослинними барвниками нитками та кольоровою заполоччю.

Колекція сорочок Переяславщини датується серединою ХІХ – першою половиною ХХ ст. На той час Переяслав був центром Переяславського повіту Полтавської губернії (створена у 1802 р., ліквідована у 1923 р.). Переяславський повіт мав 5 містечок: Баришівка, Березань, Бориспіль, Великий Крупіль, Вороньків.  У підпорядкуванні Переяслава перебувало 16 волостей: Баришівська, Березанська, Бориспільська, Войтівська, Вороньківська, Дем'янська, Єрківська, Іванківська, Лехнівська, Переяславська, Помоклівська, Рогозівська, Скопецька, Студеницька, Ташанська, Хоцьківська (загалом понад 90 селищ і хуторів).У 19З2 р. був створений Переяславський район (із 1943 р. Переяслав-Хмельницький р-н.), до якого увійшло більше 40 сіл.

Наразі у проекті «Переяславська сорочка» презентовано 27 жіночих, 2 чоловічі сорочки, 5 пар рукавів до жіночих сорочок та 3 манишки із коміром і чохлами до чоловічих сорочок. За цими матеріалами розроблені детальні схеми та описи для відтворення давніх зразків орнаментів та створення сучасних виробів. Фото сорочок та зразки схем орнаментальних композицій можна переглянути у групі «Переяславська сорочка» мережі Фейсбук.

Презентовані сорочки походять із Переяслава та сіл району, а саме: Андруші, В’юнище, Велика Каратуль, Гайшин, Дем’янці, Дівички, Єрківці, Комарівка, Лецьки, Підсінне, Положаї, Помоклі, Соснова, Стовп’яги, Строкова, Улянівка, Харківці, Хоцьки, Циблі, Чирське. Частина із них сьогодні є мікрорайонами міста, інші входять до Переяславської територіальної громади, 5 сіл – затоплені Канівським водосховищем.

Проводиться подальша робота з опрацювання музейної колекції натільного одягу. У проекті будуть представлені інші сорочки Переяславщини, та розроблені до них схеми, які радо надаємо кожному, хто бажає вишити сорочку.

Останнім часом вишивка як різновид рукоділля стала захопленням багатьох жінок. Культурно-мистецький Всеукраїнський вишивальний проект «Переяславська сорочка» реалізує новий напрям роботи Заповідника, націлений на збереження та поширення інформації про один з найдавніших видів народного мистецтва – вишивку - та одну із головних складників національного вбрання українців – сорочку. Робота проходить у напрямку популяризації культури вишивання як форми дозвілля, культурного саморозвитку та долучення до автентичних духовних практик свого народу.

У Заповіднику створена Студія вишивки «Переяславська сорочка». Заняття проходять у затишному залі Музею трипільської культури, за часів якої розвинулось ткацтво та сформувалися основні риси оберегового орнаменту. У залі презентовані зразки орнаментованого ліпного посуду, реконструкція прадавнього ткацького верстату, пряслиця, грузильця-тягарці, кістяні голки, денця із відбитками тканини того часу та реконструкції вбрання трипільських племен. Тут постійно оновлюються виставки сорочок, проходять презентації та творчі зустрічі.

У студії збираються ті, хто цікавиться мистецтвом вишивання та бажає долучитися до вивчення традиційної народної вишивки Переяславщини. Учасники опановують давні вишивальні техніки та створюють власноруч вишиту сорочку за орнаментами автентичних сорочок із музейного зібрання НІЕЗ «Переяслав».

Кожен учасник проекту отримує унікальну можливість вивчити давні шви та техніки на основі музейної зразків натільного одягу, обрати для власного виробу орнамент місцевості, де проживали рідні, дізнатися більше про українські звичаї та обряди, провести час за приємним спілкуванням.

Культурно-мистецький Всеукраїнський вишивальний проект «Переяславська сорочка» націлений на багаторічну плідну роботу, до якого можна долучитися у будь-який час.

Молодший науковий співробітник НДВ археології НІЕЗ «Переяслав»                     Валентина Білоусько